Skip to content

SLijmbeursontsteking heup/bursitis trochanterica

Wat is het, en hoe herken ik het?

Een slijmbeursontsteking van de heup, ook wel bursitis trochanterica genoemd, is een aandoening waarbij de slijmbeurs aan de buitenkant van de heup ontstoken raakt. De slijmbeurs is een klein met vocht gevuld zakje dat zich bevindt tussen pezen, spieren en botstructuren om wrijving te verminderen en schokken op te vangen.

Symptomen van een slijmbeursontsteking in de heup kunnen zijn:

 1. Pijn: Meestal wordt pijn gevoeld aan de buitenkant van de heup of het bovenbeen. Dit kan uitstralen naar de zijkant van de heup of zelfs naar de knie.

 2. Pijn bij bewegen: Activiteiten zoals lopen, traplopen, opstaan uit een stoel of liggen op de zij van de ontstoken heup kunnen pijnlijk zijn.

 3. Gevoeligheid en zwelling: De slijmbeurs kan gezwollen en gevoelig zijn wanneer er druk op wordt uitgeoefend.

 4. Beperkte beweging: Door de pijn en zwelling kan het moeilijk zijn om de heup normaal te bewegen

Wat veroorzaakt het?

Slijmbeursontsteking van de heup kan veroorzaakt worden door overmatig gebruik, langdurige wrijving of druk, traumatisch letsel, of onderliggende aandoeningen zoals reumatoïde artritis. Ook bepaalde activiteiten of beroepen waarbij herhaalde bewegingen van de heup plaatsvinden, kunnen het risico op slijmbeursontsteking vergroten.

Wat kan ik er aan doen?

De behandeling van een slijmbeursontsteking van de heup kan variëren en omvat meestal:

 1. Rust en ontlasting: Vermijd activiteiten die de heup belasten en de ontsteking verergeren.

 2. Fysiotherapie: Specifieke oefeningen kunnen helpen om de spieren rondom de heup te versterken en de mobiliteit te verbeteren.

 3. Onderliggende oorzaak aanpakken: Als er sprake is van een onderliggende aandoening, kan het behandelen hiervan helpen om herhaling te voorkomen.

 4. IJs: Het aanbrengen van ijs op het getroffen gebied kan helpen om zwelling en pijn te verminderen.

 5. Pijnstillers: Over-the-counter pijnstillers zoals ibuprofen of naproxen kunnen helpen om de pijn en ontsteking te verminderen.

 6. Injecties: In sommige gevallen kan een corticosteroïde-injectie in de slijmbeurs worden gegeven om ontsteking en pijn te verminderen.

 7. Chirurgie: In zeldzame gevallen waar conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een operatie overwogen worden om de ontstoken slijmbeurs te verwijderen.

Andere hoofdpijn klachten

Cervicogene hoofdpijn

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Migraine

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Maak een afspraak

Bel, Whatsapp of mail ons om gemakkelijk een afspraak in te plannen.

Maak een afspraak

Bel, Whatsapp of mail ons om gemakkelijk een afspraak in te plannen.