Skip to content

Heupklachten

Introductie

Heupklachten is een breed begrip. Je kunt klachten hebben in de liesstreek, de zijkant van het dijbeen, of juist meer aan de achterzijde bij de bil. Daarnaast kunnen rugpijn en uitstraling in het been voorkomen. Verschillende structuren kunnen aangedaan zijn, denk aan spieren en pezen (actieve structuren) of het gewricht zelf (passieve structuren). Onderscheidt maken tussen deze twee is belangrijk voor een goed behandelplan. Een duidelijk beeld van de symptomen, een grondige anamnese, en een gestructureerd lichamelijk onderzoek zijn tevens essentieel voor een goed behandelplan.

Artrose heup

Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat, waarbij de heup en de knie tot de meest voorkomende lokalisaties behoren. Kenmerkend is een langzaam en wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. In 2015 waren er in Nederland naar schatting 927.300 mensen met artrose van de heup en/of knie (heupartrose 381.200 en knieartrose 546.100; 323.100 mannen en 604.200 vrouwen). Uitgaande van incidentiecijfers uit 2015, is het aantal nieuwe patiënten per jaar met heupartrose naar schatting 34.800 (12.700 mannen en 22.100 vrouwen) en het aantal nieuwe patiënten met knieartrose 52.800 (19.100 mannen en 33.700 vrouwen).

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking aan de heup, ook wel trochanter major pijnsyndroom genoemd, is een aandoening waarbij de slijmbeurs die zich bevindt op het botuitsteeksel aan de zijkant van het dijbeen, het zogenaamde 'trochanter major', ontstoken raakt.

Overuse/underuse

De spieren en of pezen rondom de heup kunnen de bron van de klacht zijn wanneer deze op een verkeerde manier belast worden. Dat kan zijn door overbelasting bij sport of zwaardere werkzaamheden in of rondom het huis, of door inactiviteit bijvoorbeeld bij een passief beroep.

Maak een afspraak

Bel, Whatsapp of mail ons om gemakkelijk een afspraak in te plannen.

Maak een afspraak

Bel, Whatsapp of mail ons om gemakkelijk een afspraak in te plannen.