VOORKOM BLESSURES, DOE DE SCREENING!

Doe mee aan de sportscreening en voorkom blessures.
De Hockeyclub Hilvarenbeek streeft naar een cultuur waarin sporters blessure vrij zijn. Komend seizoen 2020-2021 gaan Fysiostofberg Brabant en Sophie Prinsen van Sophysio daarbij helpen. In dit artikel lees je hoe.

Sportscreening

We bieden dit seizoen een screening aan voor alle leden van de vereniging. De jeugdspelers tot en met de C volgen de screening bij Sophie, vanaf de B bij Fysiostofberg. De screening is bedoeld om risicofactoren voor een blessure vroegtijdig op te sporen en om gerichte adviezen aan de hockeyers te kunnen geven. Aan de hand van onze bevindingen gaan we onder andere blessurepreventie oefeningen ontwikkelen. De HCH Academy zal deze oefeningen vervolgens weer verwerken in de training.

Inhoud van de screening

De screening bestaat uit een aantal tests, specifiek opgezet voor hockeyers. Op basis van de laatste inzichten uit de literatuur weten we wat de meest voorkomende blessures zijn binnen de hockeysport. Daarbij hebben we passende testen gezocht die ons helpen bij het signaleren van risico’s ten aanzien van deze blessures.

Allereerst wordt er van de testpersoon gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Die gaat voornamelijk over de blessure geschiedenis en indien van toepassing over de lichaamsgroei. Vervolgens wordt er een zestal testen afgenomen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar:   

  • De stand van de voeten en de lichaamshouding
  • Functionele beweeglijkheid en mobiliteit van de gewrichten
  • Lengte hamstrings (klik op de link als je meteen wil starten met rekoefeningen)
  • Sprongkracht
  • Romp stabiliteit

Hieronder een aantal voorbeelden van de bewegingen die onderdeel zijn van de test:

Bewegingen van de Functional Movement Screen.

Groei gerelateerde problematiek

Bij de jongere generatie hockeyers speelt lichaamsgroei vaak een belangrijke rol bij de blessures. Er kan reden zijn om te denken aan klachten die te maken hebben met groei, bijvoorbeeld Osgood- Schlatter (kniepees ontsteking). Bij verdenking op groeigerelateerde klachten kan er in overleg altijd verder onderzoek worden gedaan.

Wat kunnen we met de gegevens?

De gegevens die we verzamelen worden per persoon geregistreerd in het systeem van Fysiostofberg zodat we deze altijd terug kunnen halen. Het kan namelijk zijn dat we ze nodig hebben, bijvoorbeeld bij het opstellen van een training of behandelplan. Daarnaast worden de gegevens ook geanonimiseerd opgeslagen en geanalyseerd. Zo kunnen we een totaalbeeld creëren van de lichamelijke gesteldheid van de leden van hockeyclub Hilvarenbeek. Deze informatie zal dan door de HCH Academy gebruikt worden voor globale aanpassingen in de trainingen en warming-up. Zo kan de hockeyclub gericht aan de slag met blessure preventie.

Privacy

Persoonlijke testresultaten en gegevens zijn alleen inzichtelijk voor de praktijk, de testpersoon en ouders/verzorgers van de testpersoon. Data die met de hockeyvereniging gedeeld wordt is volledig geanonimiseerd. Dit is in lijn met de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Interesse of vragen?

Denk je dat de sportscreening iets voor jou is, twijfel je nog, of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.

Houd de website en de sociale media van de club en de sociale media van de praktijk dus goed in de gaten. Via die weg houden we jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen met betrekking tot de screening.

Facebook
LinkedIn
Instagram