Wat is het? Hoe herken ik het?
De schouder bestaat uit de kop van de bovenarm (humerus) en een kom (glenoïd) die in het schouderblad ligt. Net boven de kop van de bovenarm (humerus) ligt het dak van de schouder. Dit dak (acromion) vormt zich uit het schouderblad (scapula). Tussen de kop van de bovenarm en het dak van de schouder (acromion) bevindt zich de subacromiale ruimte. In deze ruimte bevindt zich een deel van de supraspinatusspier en –pees, een slijmbeurs (bursa subacromiale) en één van de pezen van de bicepsspier. In deze subacromiale ruimte kan zich het SubAcromiale PijnSyndroom afspelen, afgekort SAPS.
Zoals je op de afbeelding kan zien lopen er een aantal structuren (weke delen) onder het schouderdak (acromion) door. Acute of langdurige overbelasting van ‘weke delen’ in de subacromiale regio kan aanleiding zijn tot lokale weefselbeschadiging en aseptische ontsteking met zwelling en pijn. De zwelling van deze weke delen vult de subacromiale ruimte, we kunnen dan spreken van een “subacromiaal impingement”.
Omdat de schouder betrokken is bij veel van de bewegingen en handelingen in ons dagelijks leven kan de klacht lang blijven bestaan. Ongeveer 30% is hersteld na 6 weken, 50% na 6 maanden en 60% na 12 maanden.
Kenmerken en symptomen:
- pijn in de schouder met bewegingen rond de 90 graden of daarboven
- nek- en schouderklachten zeurend van aard
- uitstralende pijn tot achter het oor en/of boven- en onderarm of vingers
- Arm in de mouw van een jas of iets uit de achterzak pakken kan vervelend zijn
- Haren wassen of in de hoogte reiken kan vervelend zijn
Wat veroorzaakt het?
Klachten kunnen gerelateerd zijn aan werk. Zwaar tillen of repetitieve bewegingen voornamelijk bovenhands. Denk bijvoorbeeld aan werken in de constructie, het herhaaldelijk hanteren van een hamer, schroevendraaier of ander handgereedschap.
Vaak zijn de klachten gerelateerd aan activiteit. Zo hebben ook mensen die aan racketsport en werpsport doen een grotere kans op het ontwikkelen van subacromiale klachten.
Mensen met een zittend beroep vergroten de kans op subacromiale klachten op de lange termijn. De werkhouding zorgt voor minder beweeglijkheid in de thoracale wervelkolom waardoor indirect de beweeglijkheid van het schoudergewricht fors wordt beperkt. Deze beperking kan in combinatie met activiteiten bovenhands zorgen voor het ontwikkelen van subacromiale schouderklachten.
Wat kan ik er aan doen?
Vermijd bewegingen van de arm die de klachten provoceren. Dit is niet altijd zo eenvoudig als dat het klinkt. Het kan zijn dat de schouder tijdens de activiteit geen klachten geeft, maar op een later tijdstip pas. In dat geval kan het zinvol zijn om een pijndagboek bij te houden.
Bewegingen rondom de 90 graden of hoger zijn vaak problematisch. Daarnaast kunnen rotaties vervelend zijn.
Werk aan de mobiliteit van je rug, nek en schoudergordel. Uiteraard binnen de pijngrens. Voor optimaal functioneren van de schouder dienen al deze regio’s van het lichaam wel elkaar samen te werken. Beperkte beweeglijkheid, bijvoorbeeld door een zittend beroep, staat het herstel van de schouder in de weg.
Als de pijn onder controle is en je weet welke bewegingen of activiteiten je moet vermijden kan er worden gestart met de opbouw van belastbaarheid. Dit zijn specifieke oefeningen. We raden aan om altijd te starten met een fysiotherapeut. Die kan bepalen in welke fase, welke oefeningen en hoe je ze uit hoort te voeren.
Andere hoofdpijn klachten
Cervicogene hoofdpijn
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Clusterhoofdpijn
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.